Økokrim har lansert en ny statusrapport for arbeidslivskriminaliteten i Norge. Oppsøkende håndverkere blir fremhevet som en av truslene i rapporten.
Formål om å bedra sine kunder
I vårsesongen har det i flere år vært oppsøkende håndverkere som driver virksomhet med formål om å bedra kundene sine.
– Dette er aktører i byggebransjen som reiser rundt og tilbyr vedlikehold av boliger, som utvendig vask og håndverkertjenester på tak og fasade i tillegg til steinlegging, sier assisterende sjef i Økokrim, Inge Svae-Grotli.
Aktørene har tidligere operert mest på Sør- og Østlandet. I år bedrives oppsøkende virksomhet også på Sør-Vest og Vestlandet, samt Trøndelag. Oppsøkende virksomhet foregår hovedsakelig på våren, mens arbeidsoppdragene vanligvis gjennomføres fra mai til august.
Bygger tillit og bedrar
Aktørene oppsøker private boliger eller svarer på annonserte oppdrag på formidlingstjenester som Finn.no, Anbudstorget og Mittanbud. De oppsøker gjerne eldre huseiere og tilbyr gratis befaring. Videre påpeker de skader eller mangler og tilbyr utbedring til lav pris, og den innledende kontakten beskrives gjerne som hyggelig og tillitsvekkende. Aktørene krever ofte forhåndsbetaling.
Etter at arbeidet har startet mener aktørene å avdekke behov for ytterligere utbedringer. Dermed øker både oppdragets omfang og pris. Aktørene forlater ofte uferdig arbeid, og kunden sitter igjen med et større utbedringsprosjekt ved at også feil ved ufullstendig arbeid må rettes, i tillegg til å ha lidd et økonomisk tap. Ved krav om forhåndsbetaling risikerer kundene å betale for arbeid de ikke får gjennomført, da håndverkerne ofte forlater arbeidet uferdig.
– De påståtte håndverkerne lover arbeid fra godkjent firma og har gjerne gode referanser. De kan virke troverdige, men oppsøker derimot arbeid med formål om å bedra sine kunder. Mitt råd er derfor å sjekke firmaene nøye, og være forsiktig med å takke ja til et tilbud dersom du blir oppsøkt, sier Svae-Grotli.
Her er noen gode råd
- Sjekk og ta kopi av legitimasjon
- Sjekk opp hvem som representerer foretakene
Håndverkere som har som formål å bedra sine kunder kan utgi seg for å være en annen eller gi inntrykk av å være en annen enn det som står på legitimasjonen. Sjekk derfor hvem som representerer foretaket.
- Sjekk opp flere registre
Foretakene er ofte nyetablerte. Derfor bør du også sjekke opp ulike registre. Ofte er disse useriøse selskapene registrert i mva-registeret. Det er derfor ikke tilstrekkelig å kun sjekke om foretaket er mva-registrert. Du kan søke opp foretaket på:
- konkursregisteret
- enhetsregisteret
- foretaksregisteret
- mva-registeret
- Be om en skatteattest og sjekk opp økonomien på for eksempel proff.no. Et kriminelt foretak har ofte ingen registrerte ansatte.
- Krever selgeren betaling på dagen eller ønsker betaling kontakt
Et annet varselflagg som bør lyse rødt er om selger krever betaling av faktura på dagen, forhåndsbetaling, straksbetaling eller ønsker betaling i kontanter.
- Du kan også be om fagkompetansebevis av arbeiderne. Jo flere fagkompetanser innenfor håndverksfaget, jo større sannsynlighet er det for at du snakker med en seriøs aktør.
- Be om å se HMS-kort og legitimasjon på arbeiderne. HMS-kortet skal beskrive korrekt person og foretak og kortet skal ikke være utløpt.
- Husk alltid å ta vare på dokumentasjon og skriv kontrakt når du bestiller eller takker ja til håndverkstjenester.
Les hele statusrapporten om arbeidslivskriminalitet her.
Skal du bygge hus eller pusse opp i sommer? I så fall anbefaler vi deg å lese Skatteetatens veileder, Tett på, for flere gode råd.
Kontakt:
Kommunikasjon.okokrim@politiet.no
23 29 10 30 (08.00–15.45 mandag–fredag)