Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Nyheter

OPPDATERING: Vedrørende sanksjonsregelverket og hvitvaskingsloven

Som en reaksjon på Russlands folkerettsstridige angrep på Ukraina, har EU innført sanksjoner som Norge slutter seg til og har innført i norsk rett. Europa befinner seg nå i en spesiell situasjon, forbundet med høy risiko tilknyttet omgåelse av sanksjonsbrudd, hvitvasking m.m.

Vedrørende sanksjonsregelverket og hvitvaskingsloven

På bakgrunn av konflikten i Ukraina og regjeringens beslutning om sanksjoner mot Russland, ønsker Enheten for finansiell etterretning (EFE) hos Økokrim å minne om forpliktelsene tilknyttet henholdsvis sanksjonsregelverket og hvitvaskingsloven.

Rutinebeskrivelse for stans av transaksjon

Rutinebeskrivelsen for stans av transaksjon ligger nå ute på enhet for finansiell etterretning (EFE) sine hjemmesider. Rutinen er en veiledning til alle rapporteringspliktige og beskriver fremgangsmåte i tilknytning til stansing av transaksjon.

Indikatorliste – terrorfinansiering

Det foreligger nå ny indikatorliste på terrorfinanisering. Ta kontakt med kontakt med din bransjeorganisasjon, eventuelt Enheten for finansiell etterretning for å motta indikatorlisten. 

Bruk av kryptovaluta i kriminell virksomhet

Kryptovaluta er en digital valuta som bruker kryptografi for å sikre transaksjoner. Dette muliggjør overføring av store beløp på tvers av landegrenser, som regel med lave gebyrer. I likhet med ordinær valuta (euro, dollar, kroner, m. fl.), benyttes kryptovaluta både som betalingsmiddel og investeringsobjekt. Transaksjonene skjer uten en tredjepart, slik som i en bank.