Det er en økning på ca. 20 prosent fra året før. Det kommer frem i årets årsrapport fra EFE ved Økokrim.
I tillegg mottok EFE, som er Norges nasjonale FIU (Financial Intelligence Unit), drøyt 12 000 rapporter fra andre lands FIU-er. Dette er også en signifikant økning fra tidligere år. Økningen skyldes i hovedsak automatisering av prosessene i ulike EU- og EØS-land. Også Norge jobber med slik videreutvikling.
– Den store økningen i antall mistenkelige meldinger både fra rapporteringspliktige og utenlandske FIU-er gjør at vi må utvikle nye løsninger for berikelse, bearbeiding og analyse av informasjonen vi får inn, slik at vi får utnyttet potensialet i dataene enda bedre, sier leder av EFE ved Økokrim, Sven Arild Damslora.
Stanset transaksjoner for 39 millioner kroner
I 2022 stanset EFE 35 transaksjoner med totalverdi på nærmere 39 millioner kroner. Dette gjelder hovedsakelig forhold tilknyttet mistanke om hvitvasking med overføringer til/fra utlandet og foretak, men også flere tilfeller tilknyttet bedragerier og skatteunndragelse.
– Stansing av transaksjoner er et effektivt verktøy. Det er særlig viktig å kunne sikre midler midlertidig eller med tanke på en senere inndragning, som ledd i en eventuell straffesak, sier Damslora.
Informasjon bearbeides og formidles videre
Årsrapporten viser hvordan informasjonen fra disse rapportene blir bearbeidet, beriket og analysert, og deretter formidlet til politi, tilsyns- og kontrollmyndigheter samt utenlandske samarbeidende tjenester.
Årsrapporten kartlegger videre trender og moduser fra enkelte kriminalitetsområder og tar for seg et utvalg av analyser EFE har levert på bakgrunn av mottatte MT-rapporter. Les mer om analysene, med konkrete eksempler, i rapporten.
Andre ting du kan lese om i årsrapporten:
- I 2022 mottok EFE 470 MT-rapporter med mistanke om finansiering av terror.
- Fra 2021 til 2022 økte rapporteringen i forbindelse med mistanke om bedragerier og pengemuldyraktivitet med over 50 prosent.
- Antall MT-rapporter forbundet med mistanke om seksuallovbrudd mot barn og arbeidslivskriminalitet har økt jevnt de siste årene.
- De som sendte inn flest MT-rapporter i 2022, var banker, etterfulgt av eiendomsmeglere og virksomheter for betalingsformidling.
- Eiendomsmeglerne passerte for første gang virksomhetene for betalingsformidling i antall rapporter til Økokrim.
- Nasjonalt og internasjonalt samarbeid er en vesentlig faktor for å lykkes i kampen mot hvitvasking og terrorfinansiering.
- Internasjonalt samarbeid er nå en mer sentral del av vår virksomhet.