Politiet har de siste årene blitt tildelt midler for å styrke innsatsen mot blant annet bedragerier, kriminelle nettverk, hvitvasking og korrupsjon.
Store satsinger i fjor og i år
I 2024 igangsatte Økokrim en rekke satsinger, og flere større initiativer skal gjennomføres i samarbeid med resten av politiet i 2025. I mars i fjor ble stortingsmeldingen om økonomisk kriminalitet, «Felles verdier – Felles ansvar» lagt frem. Regjeringen har tildelt midler gjennom statsbudsjettet for å styrke innsat¬sen mot kriminelle nettverk samt øremerkede ressurser til bekjempelse av det som ligger bak all alvorlig kriminalitet: Hvitvasking, korrupsjon og ulovlig utbytte.
– I fjor åpnet vi både bedragerienheten, satte i gang skattekrimprosjektet og startet arbeidet med vårt bidrag i kriminelle nettverk-satsingen i politiet. Så skal vi i gang med arbeidet med å styrke inndragningen i politiet, styrke antikorrupsjonsarbeidet og videre teknologiutvikling. Dette er en styrking som vil merkes, sier fung. Økokrim-sjef Inge Svae-Grotli.
Større saksmengde
Det kommer stadig inn flere anmeldelser på økonomisk kriminalitet, og økningen skyldes, i sin helhet, flere anmeldelser på bedrageri. Antall registrerte bedragerisaker økte til over 12 prosent fra 2023 til 2024. Mengden miljøkrimsaker og øvrige økonomiske straffesaker er stabil.
I 2024 tok Økokrim inn 31 nye saker, og hadde totalt 87 etterforskinger under arbeid. I tillegg bistod Økokrim i 172 økonomi- eller miljøsaker, enten i politidistrikt eller i utlandet. Gjennom året ble 30 dommer rettskraftige, samt ett forelegg.
Bedre kjønnsbalanse
De siste årene har kjønnsbalansen i Økokrim vært stabil på et nivå rundt 50 prosent, mens andelen kvinnelige ledere har økt fra 26 prosent i 2022 til 44 prosent i 2024. Økokrim har en relativt sett høy andel spesialetterforskere med tverrfaglig kompetanse, i tillegg til politi, jurister og andre sivile stillinger. Fordelingen mellom disse har vært relativt stabil de siste årene.
– Vi er stolte av å ha jevn fordeling både blant kjønn og en god tverrfaglig miks av fagområder, som for eksempel økonomi, biologi, samfunnsvitenskap, kriminologi, og så klart politi og jurister. Vi mener det gir den beste kriminalitetsbekjempelsen på våre områder, innenfor økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet, sier Svae-Grotli.
Noen nøkkeltall for 2024:
- 34 405 anmeldelser på økonomisk kriminalitet
- 2 799 anmeldelser på miljøkriminalitet
- 3 100 tips og andre henvendelser
- 33 951 MT-rapporter
- 87 Økokrim-etterforskninger under arbeid
- 390 dager saksbehandlingstid
- 172 bistandssaker under arbeid
- 100 prosent domfellelse
- 31 rettskraftige avgjørelser
- 6 840 medieoppslag om Økokrim
- 15 publikasjoner
- 320 millioner kroner i budsjett
- 226 årsverk
Les mer om tallene i årsrapporten for 2024.
Kontakt:
kommunikasjon.okokrim@politiet.no
23 29 10 30 (08.00-15.45)