Flere tusen personer i utlandet har innbetalt over 900 millioner kroner i bedrageriet. Over 700 millioner kroner skal deretter ha blitt hvitvasket gjennom kontoene til et norsk advokatfirma, og videre til kontoer tilhørende flere ulike foretak i Asia. 
De fornærmede har vært medlemmer i et nettverk, der produktmarkedsføringen har skjedd gjennom en multi level marketing-struktur. Dette har foregått gjennom presentasjoner på store eventer flere ulike steder i verden, og ved at eksisterende medlemmer har rekruttert nye betalende medlemmer blant venner og bekjente. 
 
- Vi mener dette er et stort og omfattende bedrageri. Det er snakk om svært mange fornærmede i mange land som har tapt pengene sine, og betydelige summer som har havnet hos de tiltalte, sier statsadvokat i Økokrim, Joakim Ziesler Berge.
 
Investeringsbedrageri med kryptovaluta
I følge tiltalen ble medlemmene lurt til å tro at de, ved å kjøpe ulike "produktpakker" blant annet bestående av virksomhetens egne kryptovalutaer og aksjer, fikk del i investeringene og overskuddet til en omfattende og svært lønnsom næringsvirksomhet. Denne næringsvirksomheten skulle blant annet ha gjort store investeringer i et gassfelt, gruvevirksomhet og fast eiendom. 
 
Økokrim mener å kunne bevise at det i realiteten ikke ble foretatt investeringer av betydning, og at virksomheten heller ikke hadde inntjening utover medlemmenes egne innskudd. Pengene som kom inn ble hvitvasket gjennom kompliserte strukturer, før de til slutt endte opp hos toppnettverkere, bakmenn og eksisterende medlemmer som "avkastning". 
 
 
Hvitvasking som handelsvare 
Ifølge tiltalen skal 700 millioner kroner ha blitt hvitvasket gjennom klientkontoer i et norsk advokatfirma, og videre til selskapskontoer i land i Asia. Bruk av klientkontoer og selskapsstrukturer i Norge og internasjonalt har komplisert arbeidet med å avdekke hva som har skjedd med pengene. 
 
- Saken viser at organisert kriminalitet i form av bedragerivirksomhet og hvitvasking på tvers av landegrenser vil bli etterforsket og straffeforfulgt, selv om ofrene for kriminaliteten befinner seg i andre land enn i Norge, sier Berge.
 
Investeringsbedragerier er et økende problem i Norge og internasjonalt. Det er også et økende problem at tilretteleggere som advokater og regnskapsførere, og kriminalitet som en handelsvare, benyttes for å tilsløre kriminaliteten. Hvitvasking, korrupsjon og kriminell økonomi omtales av Europol som kriminalitetens motor.
 
Kontakt:
Statsadvokat Joakim Ziesler Berge
Telefon: 488 87 986
joakim.ziesler.berge@politiet.no
 
kommunikasjon.okokrim@politiet.no 
23 29 10 30 (08.00-15.45)