Ferske tall viser at Norges Financial Intelligence Unit, ved Økokrim, tidligere Enheten for finansiell etterretning (EFE) mottok om lag 31 000 MT-rapporter fra rapporteringspliktige, i Norge, i 2024. Økokrim har fått en bevilgning fra regjeringen på 90 millioner kroner til styrking av arbeidet mot hvitvasking og korrupsjon fra 2025.

Ny teknologi vil styrke kampen mot hvitvasking
Informasjon fra MT-rapporter blir vurdert av FIU og primært formidlet til bruk i politiets straffesaksbehandling og inndragning. I tillegg blir informasjon formidlet til PST, tilsyns- og kontrollmyndigheter og andre lands FIU. MT-rapporter kan føre til anmeldelser, etterretningsrapporter eller annen betydningsfull informasjonsutveksling.

– Vi har i dag for dårlig teknologiske løsninger til å absorbere all informasjonen så godt som vi ønsker. Satsingen fra regjeringen vil effektivisere og styrke arbeidet mot hvitvasking og terrorfinansiering betraktelig, sier fungerende Økokrim-sjef, Inge Svae-Grotli. 

Utviklere fra Politiets IT-enhet og Økokrim jobber sammen for å utvikle en ny FIU-plattform. I den nye plattformen vil det blant annet bli satt opp autogenererte dashboards, som vil gi en svært god oversikt og samtidig tilrettelegge for raskere tilbakemeldinger til de rapporteringspliktige.

Med den nye FIU-plattformen er målet å kunne se mistenkelige forhold i sanntid. Dette vil i realiteten bety at Økokrim kan følge pengestrømmene enda tettere.

–  Når vi kobler dette med annen informasjon vi sitter på, vil oppdagelsesrisikoen for de kriminelle øke og kampen mot hvitvasking vil bli styrket, sier Svae-Grotli. 

Illegale pengestrømmer over landegrenser
Norges pengestrømmer over landegrensene har vokst raskt de siste årene ifølge International Monetary Fund (IMF), særlig til land som anses som skatteparadiser. Årsrapporten til FIU for 2024 viser til at antall forespørsler om stans av transaksjon i utlandet har økt.

–  Kriminelle legger ned en betydelig innsats i å skjule opprinnelsen til midler de har tilegnet seg ulovlig. Illegale midler flyttes på tvers av land. Ofte plasseres pengene der det er lavere sannsynlighet for å bli avslørt, sier Svae-Grotli.

Det internasjonale FIU-samarbeidet muliggjør sikring av ulovlig utbytte i utlandet, noe som igjen vil bidra til økt inndragning. FIU hos Økokrim stanser årlig en rekke mistenkelige transaksjoner. I 2024 stanset Økokrims FIU transaksjoner på nærmere 200 millioner kroner i Norge og utlandet.  

–  Vi må agere raskt for å slå ned på og stanse hvitvasking. Med den nye satsingen vil anti-hvitvaskingsarbeidet bli betydelig effektivisert, sier Svae-Grotli.

 

I FIU sin årsrapport for 2024 kan du også lese om;
•    Profesjonelle tilretteleggere som benyttes av kriminelle aktører og nettverk.
•    En økning i MT-rapporter, hvor privatpersoner har overført midler til ulike sosiale plattformer.
•    Nasjonalt og internasjonalt samarbeid ved FIU. 
•    En økning i MT-rapporter om kjøp, salg eller bytte av virtuelle eiendeler mellom brukere og via spillplattformer.
•    FIU sin produksjon og aktiviteter i 2024.

Les hele årsrapporten her.

 

Kontakt:
kommunikasjon.okokrim@politiet.no 
23 29 10 30 (08.00-15.45)