Økokrim har siden januar i år etterforsket et stort antall bedragerier begått mot minst 400 nordmenn etter å ha mottatt anmeldelse fra Statens Vegvesen. Det samlede tapet er sannsynligvis på mange millioner kroner.

40 rumenske politifolk deltok i koordinert aksjon tirsdag denne uken. Mannskap fra Økokrim har vært på plass under aksjonen og saken vil bli videre etterforsket i Norge. Økokrim vil be om utlevering av to av de siktede rumenske borgerne til Norge for straffeforfølging.

Målrettede bedragerier via Vegvesenets salgsmelding
Svindelen går ut på at gjerningspersonene sender SMS til personer som nylig har fått godkjent salgsmelding for kjøretøy i Statens Vegvesens selvbetjeningsløsning. Mottakeren får beskjed om at salgsmeldingen på kjøretøyet likevel ikke er godkjent, og at de må følge lenke i SMS for å godkjenne på nytt. Ved å trykke på lenken, kommer man til en nettside som fremstår som Vegvesenets side for registrering av salgsmelding, men som ikke tilhører Vegvesenet. Dette er en phishing-side.

Formålet med svindelen er å stjele BanklD-informasjon. Denne informasjonen bruker gjerningspersonene deretter til å få tilgang til fornærmedes bankkonti. Videre overfører gjerningspersonene penger fra disse bankkontiene til andre bankkontoer og kryptotjenester, som de disponerer.

Mer enn 10 000 falske SMS-er
Gjerningspersonene har sendt ut mer enn 10 000 målrettede SMS-er som fremstår som at de er sendt fra Statens Vegvesen, og politiet har under etterforskningen gjennomgått et stort antall anmeldelser. Vi legger likevel til grunn at det er store mørketall, eksempelvis i saker der fornærmede ikke har anmeldt på grunn av at banken har dekket tapet.

–  Økokrim oppfordrer alle som har vært utsatt for bedragerier, der de har fulgt en lenke fra Statens Vegvesen, om å anmelde til sitt lokale politi. Det samme gjelder alle andre bedragerier man blir utsatt for. Hver enkelt sak kan bidra med viktig informasjon, og et best mulig grunnlag for videre etterforskning, sier statsadvokat Anne Glede Allum.

Private aktører har bidratt under etterforskningen
Under etterforskningen har Økokrim hatt et godt samarbeid med private aktører, som blant annet BankID og Visma.

–  De private aktørene har bidratt til at politiet har kunnet identifisere personer som vi mener står bak de digitale bedrageriene i Norge. Det har vært et viktig bidrag inn i etterforskningen, og vi ønsker å takke dem for et godt samarbeid. Økokrim har i tillegg mottatt uvurderlig hjelp og støtte fra Romania`s DIICOT (Directorate for Investigating Organized Crime and Terrorism) og nasjonalt politi i Romania (Romanian National Police - Combatting Organized Crime Directorate, Cybercrime Unit), sier Allum.

Det har det siste året vært en betydelig vekst i digitale bedragerier, og det er nå så mange bedragerier at det har blitt et samfunnsproblem. Bedrageriene genererer betydelige inntekter til organiserte kriminelle. Kriminalitetsformen er en av de største kriminalitetstruslene mot befolkningen og næringslivet.

–  Digitale bedragerier på tvers av landegrensene, er vanskelig og ressurskrevende å etterforske, men denne saken viser at det er mulig å finne gjerningspersonene, selv om de ikke oppholder seg i Norge. Politiet blir bedre og bedre på etterforskning av nettbedragerier og kriminalitet over landegrensene. Gjerningspersonene skal vite at de ikke er trygge, uansett hvor de befinner seg, legger Allum til.  

 

Svindlere utvikler stadig nye metoder for å lure folk, og de blir proffere i måten de opptrer på. Hvis du ønsker tips til hvordan beskytte deg mot svindel og ID-tyveri kan du se her:

Beskytt deg mot svindel og ID-tyveri

Økokrim sin rapport - Bedrageri - Et samfunnsproblem.
 

 

Kontaktperson:
Anne Glede Allum 
Statsadvokat i Økokrim 
Tlf: 415 38 395

kommunikasjon.okokrim@politiet.no
23 29 10 30 (08.00-15.45)