I helgen skrev CNN om et svindelangrep rettet mot en finansmann i Hong Kong. Svindelangrepet skjedde da han satt i et videomøte med noen som han trodde var hans egne kollegaer. Det skulle derimot vise seg at organiserte svindlere sto bak.
Sosial manipulasjon i kombinasjon med kunstig intelligens
Finansmannen i Hong Kong var først i tvil da han ble ringt opp. Da han så det var hans egne kollegaer som deltok i møtet, lot han derimot tvilen gå.
Svindlerne brukte deepfake-teknologi i svindelangrepet. Deepfake-teknologi gjør at svindlere kan manipulere bilder, video og stemme slik at de kan fremstå som en annen person. Kollegaene til finansmannen var ikke til stede under møtet. Både stemmene og personene i videomøtet var forfalsket. Møtet virket svært troverdig og svindlerne klarte dermed å rundlure finansmannen. Uvitende om at dette var en scam, overførte finansmannen flere hundre millioner til svindlerne.
– Vi ser at svindlere bruker kunstig intelligens i kombinasjon med sosial manipulasjon. Formålet er ofte å få offeret til å gi fra seg sensitiv informasjon, kortinformasjon eller å få offeret til å overføre penger til svindleren selv. Deepfake-teknologi er en teknologi som kan brukes til å manipulere bilder, videoer og lyd. Teknologien skaper sårbarheter når verktøyet kommer i hendene til kriminelle, sier avdelingsdirektør for avdeling for forebygging og etterretning i Økokrim, Lone Charlotte Pettersen.
Ingen grunn til å tro at Norge er mindre utsatt
Økokrim registrerer at svindelangrepene blir mer og mer målrettede og sofistikerte. Det har de siste årene vært en betydelig vekst i digitale bedragerier, og det er nå så mange bedragerier at det har blitt et samfunnsproblem. I Økokrim sin siste trusselvurdering advares det mot at kriminelle tar i bruk kunstig intelligens i svindelangrepene sine. I trusselvurderingen står det også at det er meget sannsynlig at deepfake vil benyttes i økt omfang ved direktørbedragerier.
– Kriminelle har begynt å ta i bruk deepfake-teknologi, som gjør angrepene svært troverdige. Det er forventet at kriminelle vil benytte teknologien i flere bedrageriformer fremover. Økokrim ber virksomheter og folk om å være obs på svindelmetoden. Det er ingen grunn til å tro at vi er mindre utsatt for slike bedragerier her enn i Hong Kong, sier Pettersen.