Høyavkastingsprosjekter
Økokrim får flere henvendelser fra personer bosatt i Norge som har investert penger til norske borgere som har lurt dem til å investere i «høyavkastingsprosjekter». Dette kan være boligprosjekter i USA, investering i utenlandske aksjer m.m. I noen av disse prosjektene er det lovet opp til 1–2 prosent avkasting pr dag, noe som er en helt urealistisk fortjeneste. De fleste av prosjektene har en pyramidelignende oppbygging. Det er ikke lenger kun noen få tusen som blir investert i slike prosjekter. Mange har investert flere millioner kroner i håp om en kjempegevinst. Disse pengene kan de regne for tapte.
Man bør være skeptisk til alle som kommer med tilbud om investeringer. En hyggelig og tillitsvekkende fremtreden må ikke være nok. Økokrim advarer spesielt mot høyavkastingsprosjektet som har sin opprinnelse i et firma som kaller seg Detach Inc.
Cruise i Karibia
Amerikanske selgere har igjen begynt å ringe til folk i Norge for å lokke med billige cruise i Karibia. De sier mange ganger at du har vunnet et cruise, og at du kun må betale inn en liten sum. Hvis du oppgir kontonummer eller kortnummer trekker de pengene med en gang. Det kan være problematisk å få tilbake pengene, så det anbefales at man ikke gir fra seg informasjon pr telefon eller e-post til slike selgere.
Katalogfirmaer
Vi minner igjen om at firmaer må ha fakturakontroll i sommervarmen. Sommeren er høysesong for kataloghaier. Katalogfirmaer i andre land i Europa; som Sverige, Danmark, Tyskland og Spania, har også begynt å bli svært aktive mot norske firmaer.
Nigeriabedragerier
Nigeriabedrageriene har tatt seg kraftig opp de siste årene. I tillegg til at de sender e-post og brev, har de også begynt å ringe folk for å komme med et eller annet fristende tilbud. Etter at nigerianerne fikk ideen om å starte falske lotterier er det sendt mye penger ut av Norge til Nigeria, og til nigerianere som er bosatt i andre land som Ghana, Sør-Afrika, England, Spania og Nederland. I de fleste tilfellene får du beskjed om at du har vunnet i et lotteri du ikke har deltatt i. Men de kan også påstå at du er trukket ut på e-postadressen din, eller på en flybillett.
Ingen av lotteriene er reelle og felles for lotteriene er at de ønsker person- og kontoopplysninger av deg. Du må også betale inn penger på forskudd i skatter og avgifter før du får gevinsten. En gevinst som ikke eksisterer. Noen personer bosatt i Norge har betalt inn flere millioner til disse lotteriene.
Et annet stort problem er norske menn og kvinner som får kontakt med personer med afrikansk opprinnelse via kontaktsider på Internett eller via Facebook. Formålet er som regel ekteskap, men det fortelles mange tåredryppende historier om syke slektninger som trenger dine penger. Det kan påstås at vedkommende (gjerne en kvinne) blir holdt igjen av voldelige personer, og må ha penger og hjelp til å komme seg ut av landet. Flere norske menn, og noen kvinner, har betalt inn store summer til disse personene, i håp om en ektefelle. Dessverre ender alle disse historiene med tom lommebok og ingen ektefelle.
Nigerianere er også aktive i forbindelse med kjøp og salg på Internett. Man må være forsiktig med å sende fra seg penger før man har fått varen. De ber gjerne om at pengene sendes via Western Union eller Forex. Da kan de ta ut pengene med en gang. På grunn av at de ofte har identifisert seg med falske papirer er de vanskelige å spore, og pengene er tapt.
Folk som selger biler og andre ting via nettet kan oppleve at de får en sjekk pålydende mer enn det de skal ha for varen. De får beskjed om å sende det overskytende beløpet til en agent for frakt og lignende. Sjekken er falsk, men dessverre er det flere som har fått vekslet inn sjekken før banken har kontrollert den. De som sender fra seg det overskytende beløpet, som kan være flerfoldige tusen, får et problem når banken finner ut at sjekken er falsk og ønsker pengene tilbake.
Vi minner også om at hvis du får en e-post eller et brev om at du har arvet en ukjent slektning med samme etternavn som deg selv i Afrika, så er det ikke sant. Motivet her er også at man skal sende fra seg penger til skatter og avgifter på forhånd før man kan motta «arven».
Time share-bedragerier og ferieklubber
Det er lurt å gå videre hvis du blir oppsøkt av en hyggelig skandinavisk person i Spania, eller ett av de andre middelhavslandene, som ønsker å informere deg om en ferieklubb eller et time share-prosjekt. De fleste som har skrevet under – og betalt – for et slikt medlemskap, angrer når de kommer hjem, noen tusen kroner fattigere.
Dersom du har spørsmål eller tips, ta kontakt med Desken ved Økokrim per e-post / per tlf. 23 29 11 00.