Personer med enkeltmannsforetak bør være observante og si nei til «gode tilbud»
Angrerettsloven gjelder ikke for enkeltmannsforetak, noe flere tilbydere benytter seg av. De oppdaterer seg om nye foretak og tar telefonisk kontakt om oppføring i nettkataloger, tilbyr analyser som du kanskje ikke trenger eller tilbyr å hjelpe deg med å registrere NUF (Norsk avdeling av utenlandsk foretak). Alt du sier til disse foretakene blir tatt opp på bånd, og du har få virkemidler når du angrer på avtalen. Si aldri umiddelbart ja til slike tilbud. Be om betenkningstid og undersøk tilbudet og firmaet før du bekrefter en avtale. Gi aldri fra deg konto- eller kortnummer på telefonen da de trekker penger fra kontoen din umiddelbart.
Skriv aldri under på «gratisavtaler» fra innenlandske og utenlandske firmaer. De er aldri gratis, og du kan bli utsatt for en svært pågående og truende adferd fra firmaene helt til du betaler. Vi anbefaler for øvrig at man ikke betaler slike regninger fra utlandet. De sender dem ofte til inkasso i et eller annet europeisk land. Disse inkassofirmaene må ha tillatelse fra Kredittilsynet for å drive inkasso i Norge. Det har ingen av de aktuelle firmaene fått til nå.
Timeshare- og ferieklubbmedlemskaper
Timeshare- og ferieklubbene er svært aktive igjen. Særlig er det resalg av medlemskap i ferieklubber som er aktuelt. Via Forbruker Europa er vi informert om at norske forbrukere er blitt kontaktet av «Agencia de Viajes» som tilbyr å kjøpe deres tidsparter eller ferieklubbmedlemskap til langt høyere pris enn forbrukerne opprinnelig betalte. For dette må forbrukeren betale inn et depositum som kan være opptil EUR 3000. Vi anbefaler at det sies nei til dette tilbudet da det er grunn til å tro det at er et bedrageri.
Flere ferieklubbmedlemmer har også fått inkassokrav fra det engelske firmaet Daniels Silverman. Dette kravet kan det ses bort i fra da de ikke har tillatelse til å drive inkassovirksomhet i Norge.
Er du på ferie i utlandet og blir tilbudt timeshareleilighet eller ferieklubbmedlemskap: Be om betenkningstid og skriv eventuelt ikke under på kontrakter før du kommer hjem til Norge. Google firmaene, da det er flere av firmaene som har flere klager fordi de kommer med påstander om goder som ikke er reelle.
Kjøp og salg på internett
Vi ber om at man er forsiktig ved kjøp og salg via internett: Betal aldri penger på forhånd via Western Union eller andre tilsvarende selskaper. Når det bes om forskuddsbetaling kan det være et bedrageri, og du vil ikke motta varen. Det anbefales at det brukes kredittkort ved kjøp på nettet, siden Kredittkortselskapet i de fleste tilfellene vil dekke kravet hvis du blir lurt.
De som selger større gjenstander via internett kan også fort bli utsatt for et bedrageri: Den vanligste fremgangsmåten er at du får en sjekk eller bankremisse som er pålydende mer enn det du skal ha for varen. Du får beskjed om å sende det overskytende beløpet til en agent for shipping eller lignende. Sjekken og remissen er falsk, og dessverre har flere fått vekslet inn sjekken/remissen før banken har oppdaget at det er en forfalskning.
I alle disse tilfellene bør du særlig være på vakt hvis du får en e-post fra en yahoo-adresse. Flere av bedragerne bruker også norske oversetterprogrammer for å komme fram med sitt tilbud. Ofte er norsken dårlig og til tider lite forståelig, noe som kan være et tegn på at det er et forsøk på bedrageri.
Overnattingssteder og restauranter må være på vakt overfor falske bestillinger
Flere overnattingssteder har fått rombestillinger eller bestillinger av bord fra større grupper av personer bosatt i utlandet. I disse tilfellene har fremgangsmåten vært forskjellig. I noen tilfeller har de fått forhåndsbetalt via en (falsk) sjekk som er pålydende mer enn det de skal ha for rommene, med beskjed om å sende det overskytende beløpet til en agent. I noen tilfeller har de fått overført penger via ett kredittkort, for så å få en avbestilling. De blir så bedt om å sende pengene tilbake. Pengeoverføringen er ofte fra et falsk eller stjålet kredittkort, og bedragerne passer å på å be om tilbakebetaling før kredittkortselskapene reagerer.
E-post fra en bank, kredittkortselskap eller betalingsformidler
Hvis du får en e-post fra en bank eller kredittkortselskap eller et betalingsformidlingsselskap om at de må oppdatere din kontaktinformasjon som konto- og kortnummer og personinformasjon: Slett e-posten, da det er et forsøk på fisking etter informasjon. Seriøse selskaper henvender seg ikke til kunder på den måten.
Domene
Er du eier av et domene og får en e-post fra utlandet om at noen ønsker å overta ditt domene: slett e-posten. Viser du interesse, får du et krav om å betale inn penger for å få lov til å beholde domenet ditt.
Tilbud på telefon
Flere bedragere har begynt å benytte telefonen for å få kontakt med deg. Får du gode tilbud om aksjehandel, deltakelse i forretninger i Afrika, eller du får beskjed om at du har vunnet et cruise: Det lureste er å legge på røret umiddelbart. Vi anbefaler også at man alltid sjekker nøye dokumentasjonen til slike tilbydere. Ta kontakt med Økokrim, Kredittilsynet eller Forbrukerombudet.
Romance scam (falske kontaktannonser), lotterier og arv fra ukjent slektning
Vi ser at det fremdeles er lotterier, romance scam og arv fra ukjent slekting som flest blir lurt av. Vær forsiktig hvis du har truffet en mann eller kvinne på nettet, og vedkommende begynner å be om penger enten til seg selv eller til «sin syke mor». Dette er organisert kriminalitet og sjansen for at den du har kontakt med ikke er den vedkommende utgir seg for er svært stor.
Hvis du får e-post, telefon eller sms om at du har vunnet i et lotteri i utlandet, uansett hvilke: Ikke tro på det. Du må heller ikke ta seriøst e-poster og telefoner fra «advokater» som påstår at du har arvet en ukjent slektning med samme etternavn som deg. I disse tilfellene består bedrageriet i at du må betale avgifter og skatter på forhånd for å ut gevinsten eller arven. Vi har tilfeller hvor noen har betalt inn flere millioner i denne type bedragerisaker.
Pass på e-postadressen din når du er ute og reiser
Noen kan hacke adressen din og sende e-poster til venner og bekjente om at du er strandet ett eller annet sted og trenger penger. Hvis du merker at det er feil med e-postadressen din bør du for sikkerhets skyld sperre den.
ID-tyveri
Hvis du er utsatt for id-tyveri anbefaler vi at du går inn på hjemmesiden til www.idtyveri.info ligger det en beskrivelse over hvordan forebygge, oppdage og bekjempe ID-tyveri.
Advokater og andre forretningsdrivende må være observante når avtaler skal være hemmelige
Bedragere kopierer i noen tilfeller hjemmesiden til reelle firmaer og legger inn sin egen kontaktinformasjon. Selv om det ser seriøst og ordentlig ut på nettet behøver det ikke være tilfelle. Vær særlig oppmerksom når det i avtaler kommer fram at noe av informasjonen skal være hemmelig. Google firmaer, sjekk om firmainformasjonen stemmer overens med annen informasjon du finner på nettet. Ta gjerne kontakt med Økokrim, politiet eller andre kontrolletater før du inngår en avtale som etter hvert kan bli ganske dyr for deg.
Til slutt
Gi ikke fra deg kontonummer eller kortnummer eller annen personinformasjon via telefon eller e-post. Får du et tilbud som høres for godt ut til å være sant, så er det ikke sant. Det er svært sjelden at noen personer, i Norge eller utlandet, uten videre vil gi deg penger.