Begge skipene har operert som bøyelastere i Nordsjøen i en årrekke. Oljeselskapene tillater ikke at bøyelastere eldre enn 20 år brukes til lagring og transport av olje, og skipene fikk derfor ikke fornyet kontraktene sine. De to skipene seilte fra norsk farvann mot Asia kort tid før de fylte 20 år og klassesertifikatene løp ut. Salg til skraping skjedde mens skipene lå i opplag i Sri Lanka. Begge skipene ble hugget opp på en stranda i Alang i India, i perioden 2018 til 2020.
Internasjonalt miljøproblem
Denne typen hugging av skip kalles beaching. Da kjøres skipene opp på stranda for egen maskin, og deretter hugges de opp i tidevannssonen. Beaching av utrangerte skip er et stort, internasjonalt miljøproblem, som har svært store negative miljøkonsekvenser, blant annet for de lokale økosystemene. Huggingen medfører forurensning, som utslipp av tungmetaller. Det er tvilsomt om farlig avfall fra huggingsaktivitetene behandles forsvarlig etter demontering fra skipene, og virksomheten representerer også høy risiko for arbeidsulykker.
Miljøkriminalitet er økonomisk kriminalitet
Norge er omfattet av et omfattende EU-regelverk på området, og EU-flaggede skip skal resirkuleres på EU-godkjente verft. Det indiske verftet som hugget opp disse skipene har søkt om å bli godkjent av EU, men ble vurdert til ikke å oppfylle EUs miljøkrav. Det lønner seg imidlertid økonomisk å skrape skip i India, siden stålprisene ligger langt over stålprisene i Europa og Tyrkia.
– Gjennom vår etterforskning har det kommet frem at selskapet var godt kjent med gjeldende regelverk, og at økonomisk lønnsomhet var blant årsakene til at selskapet valgte å skrape skipene i India. Miljøkriminalitet er ødeleggende både for miljøet og for vårt økonomiske system, sier politiadvokat Maria Bache Dahl i Økokrim.
Vedtatt forelegg gjelder som dom
Forelegget ble utstedt i juni 2024, og ble opprinnelig ikke vedtatt av selskapet. Dermed ble saken sendt til tingretten, og det var berammet en hovedforhandling over fire uker i januar 2025. Rettssaken faller nå bort, som følge av at selskapet har vedtatt forelegget. Et vedtatt forelegg har virkning som en dom. Selskapet har presisert at de ikke erkjenner straffeskyld, selv om de har vedtatt forelegget.
– Norskopererte skip skal ikke sendes fra Nordsjøen til skraping i India. Økokrim ser alvorlig på at norske aktører eksporterer avfalls- og miljøutfordringer til utviklingsland med langt svakere miljølovgivning enn Norge. Norge er dessuten en av verdens ledende sjøfartsnasjoner, og har et spesielt ansvar for å forhindre beaching av våre skip. Vi håper at norske aktører merker seg dette forelegget, og at andre sjøfartsnasjoner følger etter og straffeforfølger slik alvorlig miljøkriminalitet, sier Dahl.
Saken ble anmeldt av Miljødirektoratet.
Kontakt:
Maria Bache Dahl
Politiadvokat i Økokrim
Telefon: 90519092
kommunikasjon.okokrim@politiet.no
23 29 10 30 (08.00-15.45)