I en trusselvurdering som offentliggjøres i dag, presenterer Økokrim i Norge og politimyndigheter i de fire andre nordiske landene sine anbefalinger for hvordan Norden kan styrke sin felles kamp mot digitale bedragerier.

De rapporterte tilfellene av nettbaserte bedragerier i Norden er nå svært omfattende, og antallet fortsetter å øke. Dette, kombinert med at bedragerne tar i bruk ny og avansert teknologi, gjør at det haster med en samlet og koordinert nordisk plan for å møte trusselen. 

– Bedrageri er ikke et særnorsk problem. Det er et globalt problem. De nordiske landene er relativt like, og vi har derfor valgt å se på sårbarhetene i felleskap, sier sjef for Økokrim, Pål K. Lønseth. 

Allerede i 2023 ble det opprettet et nordisk samarbeidsforum i bedrageribekjempelsen, og de nordiske landene har nå produsert en felles trusselvurdering på digitale bedragerier i Norden. Rapporten identifiserer modus og sårbarheter, og presenterer anbefalinger til hvordan man kan møte bedrageritrusselen på en bedre og mer effektiv måte. 

– De nordiske landene har hatt en enorm økning av nettbaserte bedragerier de siste årene. Vi ser at de kriminelle opererer på tvers av landegrensene. Samarbeid mellom myndighetene i de nordiske landene er derfor av stor betydning i kampen mot kriminaliteten, sier Lønseth. 

– For Økokrim er utviklingen av det nordiske samarbeidet mot bedragerier en naturlig satsning og videreutvikling av det arbeidet vi har igangsatt gjennom etableringen av Økokrims bedragerienhet, sier Lønseth. 

Motor for annen organisert kriminalitet

Bedragerier er en profittmaskin som finansierer andre kriminelle aktiviteter. På denne måten fungerer bedragerier som en motor for annen alvorlig, organisert kriminalitet. Profitt fra bedragerier investeres blant annet i narkotika og våpen. I 2023 ble det anmeldt nærmere 260 000 digitale bedragerier til politiet i de nordiske landene. Mørketallene er store. De kriminelle svindlet til seg anslagsvis 828 millioner Euro fra innbyggerne i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island bare i 2023. 

Mange av gjerningspersonene bak nettbank-bedragerier har knytninger til organiserte kriminelle nettverk, og man har informasjon om at disse opererer på tvers av landegrensene i Norden. 

Ikke bare utgjør bedragerier en trussel mot samfunnet som helhet, påvirkningen bedragerier har for hvert enkelt offer er også enorme. Hvert år blir et betydelig antall individer og selskaper i Norden offer for bedragerier. Noen av disse ofrene mister alt de har spart opp, og skammen og skylden de føler etter å ha innsett at de har blitt manipulert, er ofte svært smertefull.

– For at vi skal posisjonere oss best mulig til å bekjempe digitale bedragerier som skjer på tvers av de nordiske landene, er vi nødt til å samarbeide. Vi må avdekke sårbarheter og kriminalitetstrusler i de respektive landene, styrke kriminalitetsbekjempelsen og forebygge kriminalitet ved å lukke sårbarhetshull, sier Lønseth. 

Fire anbefalinger

I rapporten presenteres følgende anbefalinger som vil kunne bedre bekjempelsen og samarbeidet: 

  • Bedre teknologi og analytiske verktøy hos politimyndighetene.
  • Lovendringer - slik at man lettere kan dele informasjon mellom banker, telekomsektoren og politiet.
  • Bedre automatisk monitorering i sanntid hos nettbankene og politiet.
  • Ansvarliggjøre teknologigigantene i kampen mot digitale bedragerier.

Les rapporten i pdf her (engelsk)

Kontakt: 
Pressetelefon i Økokrim: 23 29 10 30 (08.00-15.45) 
kommunikasjon.okokrim@politiet.no