Myndighetene i de nordiske landene har nylig utarbeidet en felles rapport, som tar for seg bruken av kontanter i den kriminelle økonomien i Norden.
En digitalisert verden
Den globale økonomien blir mer og mer digitalisert. Den ferske rapporten, "Cashing Out", viser at befolkningen i de nordiske landene i stor grad utfører transaksjoner med bankkort eller andre digitale betalingsverktøy, sammenlignet med andre land i Europa. Likevel er kontantbeholdningen i Norden relativt høy.
De nordiske landene har fem ulike valutaer. Av de nordiske landene er det kun Finland som benytter Euro. Island, Sverige, Danmark og Norge har egen nasjonal valuta. Rapporten viser til at myndighetene er bedre posisjonert til å følge pengestrømmer av nasjonale valutaer, som eksempelvis SEK eller NOK, enn valutaer som brukes i en rekke andre land, slik som euroen.
Kalkulert samarbeid på tvers av landegrenser
Kriminelle grupper samarbeider på tvers av landegrenser. Samarbeidet mellom de ulike kriminelle gruppene er ikke tilfeldig. De kriminelle virksomhetene er kalkulerte og til en viss grad avhengig av hverandre. Restriksjoner knyttet til kontantuttak og lovverk i forbindelse med deklarasjon av kontanter varierer i de ulike nordiske landene. Dette gjør at kriminelle flytter og plasserer pengene sine mellom land, hvor det er lavere sannsynlighet for å bli avslørt.
– Kriminelle tar med kontanter ut av landet for å få utbyttet fra kriminaliteten inn i den legale økonomien. Slik blir svarte penger hvitvasket, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth.
Ifølge globale indekstall på organisert kriminalitet, scoret Sverige høyest av alle de nordiske landene i 2023.
– Sverige har hatt en alvorlig og skremmende utvikling av kriminalitet de siste årene. Vi ser at kriminelle i Sverige nå ekspanderer sin kriminelle virksomhet utover de svenske grensene. Blant annet ved å rekruttere nye personer fra andre land, som Norge, inn i sin virksomhet. Samarbeid mellom myndighetene i de nordiske landene er derfor av stor betydning i kampen mot kriminaliteten, sier Lønseth.
Nordisk samarbeid er viktig
Ifølge det svenske politiet er landegrensen mellom Norge og Sverige svært attraktiv for de kriminelle å smugle kontanter, våpen og narkotika. Dette er fordi landegrensen er lang og fordi områdene rundt generelt er tynt befolket. I 2024 åpnet Sverige og Norge en felles politistasjon for å styrke innsatsen mot kriminaliteten, som skjer over landegrensen mellom Sverige og Norge.
– For at vi skal posisjonere oss best mulig til å bekjempe kriminaliteten som skjer på tvers av de nordiske landene, er vi nødt til å samarbeide. Vi må avdekke sårbarheter og kriminalitetstrusler i de respektive landene, styrke kriminalitetsbekjempelsen og forebygge kriminalitet ved å lukke sårbarheter, sier Lønseth.
Kriminelle aktører i Norden samarbeider om hvitvasking
En fersk rapport viser at kriminelle aktører i Norden samarbeider for å få skjult økonomisk utbytte, som stammer fra kriminalitet.