De falske nettsidene benytter i hovedsak utenlandsk domene, slik at .no domenet er byttet ut med .com, men de er ellers oftest svært lik den nettsiden de ønsker å kopiere. Dette innebærer detaljer om hvilken type sjømat de selger, organisasjonsnummer til foretaket de utgir seg for å være, forretningsadresse, og informasjon om reelle ansatte. Kontaktinformasjonen er derimot uriktig. Dette medfører at det er fornærmet som kontakter bedragerne, noe som gjør det lettere for bedragerne å virke troverdig.

Bedragerne forleder utenlandske sjømatimportører til å bestille norsk sjømat via den falske nettsiden og betale for sjømaten til bedragernes konto.

De som blir bedratt er utenlandske sjømatimportører som vil kjøpe norsk sjømat og som lider store økonomiske tap ved bedrageriet. Slike bedragerier rammer også norsk sjømatindustri som går glipp av potensielle kunder og salg, i tillegg påvirker det renommeet til norsk sjømat negativt. Svindelen medfører også en stor belastning for de bedriftene som får sin identitet misbrukt.

Svindelsakene har lik modus og viser at gjerningspersonen(e) har praktisk kjennskap til transaksjoner ved eksport av sjømat, samt oppdatert kunnskap om norske sjømateksportører.

 

Hvis du har tips om mulig ID-tyveri knyttet til sjømatbedrifter kan du formidle dette her:

Tips oss