Den tidligere ansatte fortalte i retten at han gjennom sin jobb var kjent med at Horizons hadde pågående forhandlinger med det japanske industriforetaket Mitsui Co. Ltd. om et potensielt partnerskap. I et møte i mars 2022 fikk domfelte informasjon om at prosessen var i siste fase og at Horizons håpet å signere avtale med Mitsui samme uke. Domfelte forstod at dette var innsideinformasjon, og var allerede fra februar 2022 ført på innsideliste for prosjektet.

Ulovlig deling av innsideinformasjon
I de påfølgende dagene delte domfelte innsideinformasjon med to personer som stod ham nær, ved to ulike anledninger. Tingretten har derfor kommet til at han kan straffes for to tilfeller av ulovlig spredning av innsideinformasjon.

–  Personer som besitter innsideinformasjon skader markedets integritet, når de deler den med uvedkommende. Ulovlig deling av innsideinformasjon øker blant annet risikoen for innsidehandel og er i seg selv straffbart, sier politiadvokat Lars-Kaspar Andersen i Økokrim.

Påvirket andre til å foreta innsidehandel
Domfelte forklarte i retten at han ikke hadde noen intensjon om at de to som han delte innsideinformasjon med skulle utnytte denne til å kjøpe aksjer i Horizons og at han ikke eksplisitt oppfordret dem til det. Han advarte dem imidlertid heller ikke mot å gjøre det, og erkjente at han snakket om avtalen på en måte som var egnet til å påvirke dem til å kjøpe aksjer i Horizons.

Begge personene kjøpte på denne bakgrunn aksjer i Horizons den 23. mars 2022, dagen før inngåelse av avtale mellom Horizons og Mitsui. De solgte aksjene sine samme dag som børsmelding gikk ut fra Horizons om avtalen. De to satt da igjen med gevinster på ca. 486 000 og ca. 40 000 kroner. Begge personene tilsto disse forholdene for Oslo tingrett tidligere i år, og ble dømt til ubetinget fengsel i henholdsvis 5 måneder og 45 dager.

Siden domfeltes kommunikasjon var egnet til å påvirke de to personenes beslutning om å kjøpe aksjer i Horizons kan mannen ifølge tingrettens dom også dømmes for to tilfeller av tilskyndelse til innsidehandel.

–  Tillit til markedet er en forutsetning for økonomisk vekst og velstand. Investorenes tillit til verdipapirmarkedet avhenger av at det ikke mistenkes at handelen og børskursen er påvirket av innsideinformasjon. Personer som besitter innsideinformasjon skader tilliten til markedet når de påvirker andre til å handle. Det er derfor like straffbart å påvirke noen til å handle, som selv å handle på innsideinformasjon. Allmennpreventive hensyn tilsier at det reageres med strenge straffer mot innsidehandel og andre former for markedsmisbruk, sier Andersen.

Dommen er ikke rettskraftig.

Kontaktperson:
Lars-Kaspar Andersen
Politiadvokat
917 16 383

kommunikasjon.okokrim@politiet.no
telefon: 23 29 10 30 (08.00-15.45)