Hovedmannen er dømt til fem års ubetinget fengsel for grove bedragerier, forsøk på grovt bedrageri og hvitvasking. Han ble frifunnet for tiltalen om dokumentfalsk. Den andre personen ble dømt til ett år og ti måneder ubetinget fengsel for medvirkning til grove bedragerier. De to personene er i tillegg samlet dømt til å betale erstatning til Utenriksdepartementet med ca. 9 millioner kroner og med ca. 4 millioner kroner til Klima- og miljødepartementet.
Bistandsmidler ble brukt til private utgifter
Oslo tingrett fant at store deler av tilskuddsmidlene ble brukt til å dekke ulike private utgifter, som kostbare ferieturer, kjøp av biler, våpen og store mengder kniver, urettmessig diett- og kostgodtgjørelse og leie av leilighet til privat bruk.
Oslo tingrett kom også til at de to domfelte hadde brukt bistandsmidler til å kjøpe en fritidshytte i Innlandet. 3,5 millioner kroner ble derfor inndratt hos foreningen, som sto som eier av hytta.
Undergraver tilliten til norsk bistandspolitikk
I dommen skriver Oslo tingrett følgende om bedrageriene;
"Retten legger i skjerpende retning videre vekt på at bedrageriet gjaldt bistandsmidler, idet midlene var øremerket utviklingsland. Formålet med tilskuddsprosjektet til UD var som nevnt å fremme fred, bærekraft, sikkerhet og utvikling. Prosjektet skulle styrke FNs mulighet til å forebygge konflikt og styrke Sikkerhetsrådets verktøy knyttet til fred og sikkerhet. Formålet med prosjekt Leap og tilskuddene fra KLD var å forhindre avskoging i utviklingsland. Tiltaltes handlinger var etter rettens syn egnet til å undergrave tilliten til norsk bistandspolitikk, og anses derfor for å være av samfunnsskadelig karakter."
Det var statsadvokat Henrik Horn som aktorerte saken i retten.
– Økokrim er enig i Oslo tingretts vurderinger i denne saken. Det tillitsbaserte tilskuddssystemet vårt er sårbart. Denne type kriminalitet undergrave bistandsarbeidet i Norge og svekker vårt tillitsbaserte system. Det er særlig forstemmende at noen tilegner seg bistandsmidler og ikke minst bruker dem på privat luksus som i denne saken, sier statsadvokat Henrik Horn i Økokrim.
De to domfelte drev en forening som mottok tilskudd fra Utenriksdepartementet (UD) og Klima- og miljødepartementet (KDL) for å dekke kostnader til blant annet å utarbeide ulike rapporter. Arbeidet med rapportene skulle støtte FN med rask informasjon og analyser om miljø, sikkerhet og utvikling. Tilskuddene de mottok ble hentet fra bistandsbudsjettet. Samlet mottok foreningen tilskudd på mer enn 55 millioner kroner i perioden 2016 til 2021.
Dommen er ikke rettskraftig.
Kontakt:
Henrik Horn
statsadvokat
916 84 157
Henrik.horn@politiet.no
kommunikasjon.okokrim@politiet.no
23 29 10 30 (08.00-15.45)