Til stede under åpningen var blant andre justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Førstnevnte klippet snoren og markerte samtidig starten på politiets nybrottsbekjempelse av kriminalitet.
Bedragerienheten i Økokrim skal jobbe med forebygging – som er politiets primærstrategi – av digitale bedragerier, etterforske slike og straffeforfølge gjerningspersoner.
Tradisjonelt ser norsk politi på anmeldelser i det distriktet de har blitt anmeldt, og behandler disse hver for seg. Med en bedrageritrussel som er grenseløs og foregår på tvers av både politidistrikter og landegrenser, blir det følgelig en stor utfordring å se sakene og de digitale sporene i sammenheng.
Bedragerienheten skal imidlertid jobbe på tvers av politidistrikter, og forsøke å fortløpende identifisere og lukke sårbarheter som de kriminelle kan utnytte.
– Dette er helt avgjørende for å løse denne typen kriminalitet, poengterte Økokrim-sjef Pål Lønseth i sin åpningstale mandag. – Bedragerienheten er et svar fra politiet og regjeringen på den svært negative utviklingen vi ser innenfor digitale bedragerier, som kan ramme alle, sier Lønseth.
Alvorlig bakteppe
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl fulgte opp Økokrim-sjefens ord i sin tale: – Det er en gledens dag, men den har et alvorlig bakteppe. Denne enheten er en viktig satsning i tiden vi er i, hvor vi ser at mange flere blir utsatt for kyniske bedragere. Det kan være en stor psykisk belastning for de som blir lurt av bedragere, som er mer og mer profesjonelle.
Økokrim ser en voldsom økning i antall bedragerier, og omfanget er så stort at det har blitt et samfunnsproblem der både bedrifter, enkeltpersoner og den tillitsbaserte velferdsstaten rammes. I 2023 ble det anmeldt omtrent 26 000 bedragerier til politiet i Norge. Dette var en økning på 12 prosent fra året før. I tillegg er det store mørketall.
Oppnådde resultater
Selv om enheten ble formelt åpnet denne uken, har arbeidet pågått en stund fra både Oslo og Gjøvik allerede.
– Gjennom denne satsningen har vi allerede vist at vi kan etterforske oss frem til og straffeforfølge gjerningspersoner som har stått bak massebedragerier, også når disse er i utlandet, og ikke minst forebygge nye bedragerier gjennom en systematisk metodikk, ofte i samarbeid med aktørene som eier sårbarhetene, sier Lønseth.
I en bedrageridom fra i sommer ble to menn, som opererte fra Romania, utlevert til Norge for videre straffeforfølgelse og dømt til henholdsvis 3,5 og 4,5 års fengsel for bedrageri og forsøk på bedrageri av 423 personer fra hele landet.
– Derfor er også bedragerienhetens innsats så viktig, for det handler om å ta flere kriminelle og forebygge bedrageri, understreket Mehl avslutningsvis.
Bedragerienheten på Gjøvik har per dags dato ansatt 27 medarbeidere, hvorav fem ikke har startet enda.
Stopp, tenk, sjekk
Her er noen råd om hva du bør og ikke bør gjøre for å beskytte deg mot digitale bedragerier.
– Ikke del BankID, passord eller sensitive personopplysninger, uansett hvem som spør.
– Spør etter navnet på den som kontakter deg og avslutt samtalen.
– Svindlere utgir seg ofte for å være fra banken din eller politiet, og forfalsker telefonnumre, e-postadresser og SMS. Kontakt virksomheten via deres offisielle kanaler.
– Vær forsiktig med å klikke på lenker i SMS og e-post. Søk heller opp nettstedet i stedet for å bruke lenken.
– Vær på vakt overfor personer de som bruker kjærlighet, investeringer og penger for å komme i kontakt med deg. Hvis noe virker for godt til å være sant, så kan det dessverre være nettopp det.
– Hvis du mistenker at du er svindlet, er det viktig at du så raskt som mulig kontakter banken din og anmelder til politiet.