Arkitekten dømmes for i perioden fra 2015 til 2019 å ha gitt feil opplysninger, og unnlatt å gi opplysninger, i forbindelse med søknader til daværende Tjøme kommune om byggetillatelser på to fritidseiendommer.  

Ulovlige hytteprosjekter i strandsonen
Arkitekten dømmes også for å ha prosjektert ny fritidsbolig med hovedhus og tilbygg for den ene eiendommen, noe som var i strid med kommunens arealplaner. På den andre eiendommen er arkitekten dømt for å ha prosjektert ny bod og nytt anneks i strid med byggeforbudet innenfor 100-metersbeltet fra sjøen, ved blant annet å utarbeide tegninger og beskrivelser til utførende entreprenører.

Dommen viser at det er viktig å gi riktige opplysninger til plan- og bygningsmyndighetene, ikke minst når det bygges i strandsonen. Dette gjelder også arkitekter, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Hans Tore Høviskeland.

Høviskeland presiserer at Økokrim har fått fullt medhold i dommen, og viser til at lagmannsretten blant annet skriver: "Sterke allmennpreventive hensyn tilsier at det må reageres strengt mot den bevisste og planmessige undergravingen av plan- og bygningslovens tillitsbaserte system for arbeidsfordelingen mellom myndighetene og aktørene i byggesaken."

Strandsonen er under et sterkt utbyggingspress
Strandsonen er en viktig biotop, og svært attraktiv for friluftsliv, rekreasjon og naturopplevelser. Det er samtidig den arealtypen i Norge som er under sterkest utbyggingspress. 

Det å beskytte strandsonen er av nasjonal betydning både for dagens og for kommende generasjoner, sier Høviskeland.

Lagmannsretten skriver at arkitekten "domfelles nå for overtredelse av regler som er satt til å ivareta allmenne interesser knyttet til vern av naturmiljøet og allmennhetens tilgang til strandsonen."

Kontakt:
Hans Tore Høviskeland 
Førstestatsadvokat i Økokrim 
+47 916 46 013

kommunikasjon.okokrim@politiet.no
23 29 10 30 (08.00-15.45)